Gustau Yubero  

GYubero

Este artículo ha sido marcado como molesto Deshacer
GYubero
13:42 el 08 enero 2014

Assessoria patrimonial i planificació financera

Com va l'any? (financerament parlant)

Avui els meus fills han tornat a escola, era l’últim pas per a la normalitat definitiva. Les Festes s’han acabat. Però durant uns dies quan ens creuem amb un conegut o saludat encara direm “Bon any” i segons la pressa i les ganes de xerrar afegirem potser “Què, com pinta l’any?”

Doncs bé, com pinta l’any financerament? Intentaré donar-vos la meva opinió d’una manera clara i concisa. Us aviso, però, que no sé predir el futur.

ON SOM? (ESPANYA)

Als mercats financers espanyols, de moment tot és alegria. L’Ibex va acabar l’any en màxims i avui està per sobre dels 10.100 punts. A més, el bo a 10 anys (els interessos que l’Estat paga per finançar-se a 10 anys) està per sota del 4% i la prima de risc per sota dels 200 punts (o sigui, que l’Estat Espanyol ha de pagar un 1,9% més que Alemanya per finançar-se a 10 anys).

Heu de saber que l’Ibex a 10.000 punts, el tipus del deute a 4% i la prima de risc a 200 punts, són barreres psicològiques molt importants i que avui estan les tres superades pel cantó positiu. Caldrà veure si aquesta tendència es manté i es consolida en el temps.

La dada de l’atur no és tan optimista, al desembre va baixar en 147.000 persones, però en tot l’any 2013 la destrucció d’ocupació ha estat de 85.000 llocs. Això no és bo, però si ho compares amb els 787.000 llocs que van desaparèixer el 2012 pots arribar a pensar que no és tan dolent. En definitiva, l’atur està menys malament del que estava, però per a mi encara no és clar que hi hagi un canvi de tendència cap a una evolució positiva.

ON SOM? (EUROPA)

Esvait del tot el fantasma sobre la desaparició de l’Euro i amb unes dades macro-econòmiques que es van tornant positives, el BCE té dos objectius pendents:

1)    La inflacció és molt baixa. Ha sigut del 0,8% interanual al desembre quan l’objectiu del BCE és del 2%.

2)     I Més important: com fer arribar crèdit en bones condicions a les famílies i les pimes? Dit d’una altra manera: com aconseguir que les millores en els mercats financers es traspassin a l’economia real i a la societat?

QUÈ PASSARÀ? L’ANY DE LA BORSA?

No paro de llegir per tot arreu que el 2014 serà l’any de la borsa. Això pot ser perquè el 2013 ha estat un gran any per les borses (van pujar un 23% globalment) i l’ésser humà té tendència a pensar que les coses que han passat es tornaran a repetir. O... pot ser que hi hagi raons objectives per creure-ho. Per exemple en un anàlisi de Gaesco he llegit que tres raons per les quals la borsa hauria de pujar el 2014 són:

1)    Augment dels beneficis de les empreses.

2)    Traspàs de diners des de productes amb poc risc cap a la borsa.

3)    Les cotitzacions de les empreses encara no han pujat tot el que van caure.

Jo d’aquests tres motius tinc dubtes sobre el segon perquè ja hem vist en el passat recent que quan la gent/els inversors/els mercats tenen por, llavors no els importa acudir a “valors refugi” amb molt poc rendiment però amb pèrdues limitades.

REFLEXIÓ FINAL

No sé si el 2014 serà o no l’any de la Borsa. D’entrada no sembla una bestiesa invertir una part del que tens en borsa, ja sigui comprant accions o bé a través de Fons d’Inversió. Ara, deixeu-me dir una evidència: la Borsa té risc. En cap cas entreu a Borsa perquè s’ha posat de moda i ho deixeu estar. Si entreu a Borsa haureu d’estar-hi més a sobre que si contracteu un dipòsit.

I ja que parlem de dipòsits, sovint s’oblida el risc dels productes sense risc. I és que tenir els diners en productes amb rendiment practicament nul ens portarà a la llarga a una pèrdua de patrimoni per impostos i inflacció.

En un entorn on els productes sense risc han deixat d’existir l’estalviador-inversor no té més remei que prendre decisions, deixant-se aconsellar si voleu, però recordant que la responsabilitat final és seva.

I recordeu que no prendre cap decisió és una decisió (dolenta).

Bon any.

 

 

Publicar Ocultar ¿Quieres hacer públicos tus favoritos? Publicar No por el momento
7 comentarios
0 vez compartido

I qué implica que la inflació sigui tan baixa? Perill de deflació?

@Gyubero, el artículo me ha parecido interesante y algunas ideas me han parecido muy útiles para los planteamientos que ahora mismo me estoy haciendo.

Bueno, alguna cosilla no he entendido al ser en catalán, pero poca cosa. Lo dicho, gracias

¿ Por que habla usted de "Estat Espanyol" y luego de "Alemania" ?

Hola, Sheddad.

Efectivament una inflacció tan baixa ens podria fer pensar en el perill de la deflacció. Tanmateix, el president del BCE Draghi diu que aquest perill està controlat i que no passarà. Com que en sap molt més que jo, me l'haig de creure... a priori. Però l'evolució de la inflacció és un dels temes importants a seguir sens dubte.            Gràcies pel comentari.

Gracias a ti, Bufete.

Como estoy empezando veo muchas cosas a mejorar y las mejoraré con el tiempo. Una de ellas es montar una publicación bilingüe. En todo caso, gracias por el comentario y si te puedo aclarar algún aspecto, no dudes en contactarme.

Un saludo.

Hola, Bolsaymercados.

Le reconozco que éste es el primer post de mi vida y dudé mucho estilísticamente. "Reino de España" me pareció demasiado pomposo y opté por "Estado español". Luego "República federal alemana" me pareció demasiado largo. Pero tiene usted razón: hay una asimetría. Estoy contento de tener lectores tan exigentes! Gracias por la pregunta. Un cordial saludo!

@ GYubero. Buen dribling amigo. 

 

 

 Comentar

Artículos relacionados en Finect

Oportunidades de mercado semanales en T-Advisor: las mejores el 17 de octubre

oscargm


T-Advisor actualiza semanalmente la lista de oportunidades de mercado de diversas bolsas del mundo. Resumimos una selección de las mejores:EUROPARepsol (Madrid). Una empresa global de energía con actividades de explo...

Rajoy, el que más invierte en fondos; Pablo Iglesias, todo en cuenta corriente

Kaloxa


Mariano Rajoy y Pablo Iglesias no sólo son el día y la noche en sus convicciones políticas, sino también en la forma de administrar sus finanzas. Ayer se publicaron en la web del Congreso las declaraciones de bienes ...

Formas fáciles de descubrir red flags

TheTaxHaven


Hace unas semanas el caso de Neuromama (OTC:NERO) tomó mucha relevancia por parte de los medios financieros estadounidenses. Este caso ya había sido descubierto en abril por parte de varios microcap value investors...

Cómo opera un Hedge Fund tipo Long/Short ( L/S

Artedeinvertir


Una de las estrategias más populares dentro de los hedge fund se denomina long/short. Consiste en realizar apuestas alcistas y bajistas dentro de un mismo fondo, y a veces usando apalancamiento. En el video de hoy ...

Últimos artículos del blog de GYubero

La CNMV y la protección de los inversores
0 Comentarios
Presentación sobre Inmobiliario en el IEF de Barcelona
0 Comentarios
Las medidas del BCE explicadas para todos los públicos
0 Comentarios
El Tiempo: amigo o enemigo
5 Comentarios
Conferencia del IEF con Cirus Andreu
2 Comentarios
Janet Yellen
2 Comentarios
Benvinguts a la deflació!
20 Comentarios
El projecte Efec: inici immillorable
2 Comentarios
Seminari FitchRatings: el resum del resum.
2 Comentarios
FitchRatings. Financiación: la clave de la recuperación
2 Comentarios

app version

Mon Feb 20 17:58:50 CET 2017

2266

8c1fe08ec11a9a7a47fb9018345a62f3a8ffd0a0