Gustau Yubero  

GYubero

Este artículo ha sido marcado como molesto Deshacer
GYubero
18:40 el 10 enero 2014

Assessoria patrimonial i planificació financera

Una notícia més aviat bona

Hola a tothom.

Potser veureu aquesta notícia al diari o al Telenotícies, m'agradaria comentar-vos algunes de les seves implicacions.

 

Notícia: El Tresor es financia a tipus molt baixos

El Tesoro Público del Gobierno de España (entre nosaltres el Tresor) és l'ens que permet al govern central finançar-se a través d'endeutament. O sigui, el que li permet d'obtenir diners a canvi del compromís de tornar-los amb interessos. Com sabreu, l'altra gran font de finançament del govern són els nostres impostos, una part dels quals s'ha de dedicar precissament a pagar els interessos del deute que s'ha emès. (1)

Doncs bé, en el punt àlgid de la crisi amb el rescat bancari, etc. el Tresor va tenir moltes dificultats per finançar-se. I la manera d'obtenir finançament per aquesta banda va ser la d'acceptar pagar uns interessos molt elevats. Perquè tingueu una referència, l'estiu de 2012 el deute espanyol a 10 anys va marcar un interès rècord del 6,8% i avui està per sota del 4% (2)

Feta aquesta intro, la notícia que us volia comentar és que ahir el Tresor espanyol va conseguir un finançament de 5.300M€ (cinc mil tres-cents milions d'euros) entre bons de 5 i de 15 anys a uns tipus històricament baixos.

Això és bo, perquè la partida dels pressupostos generals dedicada a pagar interessos baixa i el govern pot dedicar més recursos a d'altres propòsits (en principi) més beneficiosos pel ciutadà. Ara, la part no tan bona és que no hem d'oblidar que encara que ho pagui més barat, el govern necessita seguir endeutant-se, o sigui necessita diners que no té. I si hem dit que ha col·locat 5.300M€ , s'estima que a mig-llarg termini la quantitat total que haurà de finançar amb deute és de 133.000M€. O sigui, que de moment només ha conseguit una part molt petita... i ara us poso un dibuix d'un got mig ple o mig buit.

I per acabar de reblar el clau, la notícia també es pot llegir des de l'altra banda: si som un tauró de WallStreet o un modest estalviador que pel que sigui ha decidit que vol especular/invertir/estalviar en bons del Tresor espanyol, llavors no es agradarà que els interessos que ens paguen siguin menors dels que n'obteníem fa uns mesos o un any. Trobarem que la notícia és totalment negativa.

No tothom pot estar content sempre.

 

Dues coses abans d'acabar:

1) Intento ser molt pedagògic, però sense allargar-me en excés. Si hi ha algun tema que us crida l'atenció, accepto peticions per fer-ne un post específic extenent-me el que calgui.

2) Molts m'heu dit que en el meu post anterior no em mullava i no oferia cap alternativa. Us haig de dir que és MOOOOOLT difícil perquè no hi ha solucions màgiques que vagin bé a tothom. Però accepto el repte i m'atreviré a donar consells concrets. Per començar, tinc en ment uns consells sobre com NO invertir... properament aquí mateix.

 

Gustau

 

 

(1) si en voleu saber més: www.tesoro.es

El tipus del deute espanyol està directament lligat amb la famosa PRIMA DE RISC que no és més que una resta:

Si Alemanya paga uns interessos de 1,84% i Espanya de 3,84% la prima de risc és

3,84% -  1,84% = 2%.

Però normalment no es diu un 2% sinó que es diu 200 punts bàsics, però és el mateix.

 

(2) els que teniu hipoteca, penseu la diferència de quota entre pagar el 6,8% o el 3,8% .

Publicar Ocultar ¿Quieres hacer públicos tus favoritos? Publicar No por el momento
2 comentarios
0 vez compartido

enhorabona! és el primer article que veig en català a Unience.

com poden traduir els que no saben català?

no has tingut queixes?

molta sort!

joan

Merci, Joan.

Estic pensant de fer una versió biligüe, però de moment estic rebent comentaris sobre el contingut per veure com puc millorar tot plegat... i lo de les traduccions ho deixo per més endavant.

Salutacions.

 Comentar

Artículos relacionados en Finect

La deuda pública de España supera por primera vez en un siglo el 100% del PIB

scribe


La Vanguardia, agencias: La deuda pública de España supera por primera vez en un siglo el 100% del PIB."La deuda pública de España trepó en 14.031 millones en marzo, su mayor repunte desde el mes de mayo ...

Perspectivas para 2016: diferentes expectativas

MarketInsights


Por Stephanie Flanders, Chief Market Strategist para el Reino Unido y Europa:"En diciembre de 2015 fuimos testigos de un incremento de los tipos de interés en Estados Unidos, una ronda adicional de expansión...

Entrevista a Luis Bononato, gestor del Global Allocation FI

scribe


Hoy en Morningstar @FernandoLuque entrevista a Luis Bononato, gestor del fondo Global Allocation, un fondo bastante seguido en Unience, y que incluso ha protagonizado uno de los cara a cara de @apandres. ...

El gran problema de la enorme deuda pública mundial.

Ufano


En este artículo voy a publicar uno de los capítulos de  mi libro Lo prometido es deuda.Capítulo 12.-  El problema de una deuda elevada:Hemos analizado el progresivo aumento de la deuda pública espa...

Últimos artículos del blog de GYubero

La CNMV y la protección de los inversores
0 Comentarios
Presentación sobre Inmobiliario en el IEF de Barcelona
0 Comentarios
Las medidas del BCE explicadas para todos los públicos
0 Comentarios
El Tiempo: amigo o enemigo
5 Comentarios
Conferencia del IEF con Cirus Andreu
2 Comentarios
Janet Yellen
2 Comentarios
Benvinguts a la deflació!
20 Comentarios
El projecte Efec: inici immillorable
2 Comentarios
Seminari FitchRatings: el resum del resum.
2 Comentarios
FitchRatings. Financiación: la clave de la recuperación
2 Comentarios

app version

Fri Feb 24 10:10:26 CET 2017

2271

22d7561e711c8d1a939b249a13bfac9cb818fe4f