Bon dia,

ATUR

Avui s'ha publicat l'Enquesta de Població Activa, en algun lloc podeu llegir que li diuen EPA o també pot ser que li diguin simplement "Les dades de l'Atur". És una enquesta que publica trimestralment l'Instituto Nacional de Estadística (INE). La d'avui es referien a com ha acabat l'atur de l'any 2013 i les dades són contradictòries.

Per una banda en tot l'any s'han destruit a Espanya 198.000 llocs de treball, un 1,17% respecte el 2012 (el premi de consolació és que és la destrucció més petita dels últims 5 anys).

Per l'altra, resulta que el número d'aturats s'ha reduit en 69.000 persones i que és el primer any que hi ha un descens d'aturats des del 2007.

Sí, sí, heu llegit bé:  es destrueixen llocs de treball i també disminueix el número d'aturats. La clau d'aquesta endivinalla és que es redueix la població activa (s'ha reduit en 73.400 persones). Això pot ser degut a que la gent marxi d'Espanya: estrangers que tornen al seu país i espanyols que marxen a treballar fora.

En clau catalana, sí que ha crescut l'ocupació. En el quart trimestre s'han creat 25.400 llocs de treball a casa nostra.

 

BORSA

Per una banda, sapigueu que després d'unes pujades que semblaven imparables, l'Ibex35 (1) porta una caiguda de 1,8% en tres dies seguits de baixades. Però no era això el que us volia explicar.

Per fi  he trobat un gurú que posa pegues a la frase de moda "2014 l'any de la Borsa" i dic "per fi"  perquè quan tothom opina exactament el mateix em fa por que al final només s'estiguin copiant els uns als altres sense gens de reflexió al darrere.

El cas és que aquest matí el senyor Jeff Hochman que és cap d'Anàlisi Tècnica (2) de Fidelity (una de les gestores de fons d'inversió més gran del món) ens ha dit que ell no creia que la borsa a 2014 repeteixi exactament la mateixa pujada que el 2013 (a mi em sembla de sentit comú que les coses que han passat una vegada no tenen perquè tornar a passar exactament igual).

En opinió del senyor Hochman, durant l'any 2014 hi podria haver una baixada de les borses mundials (en l'argot se'n diu "correcció") però no molt exagerada, en un rang entre el -5% i el -15%. I segons el seu parer, després d'aquestes baixades pot ser un molt bon moment per entrar a la borsa i disfrutar de la pujada que vindrà després (Per si hi ha algun despistat, recordeu que el que digui el senyor Hochman o qualsevol altre NO és paraula de Déu i que NINGÚ sap predir el futur, agafeu-ho només com el que és: una opinió qualificada).

 

Que tingueu molt bon dia i, com sempre, si voleu que parlem d'algun tema en concret només m'ho heu de dir.

 

Gustau

 

(1) L’Ibex35 és una mitjana ponderada del preu de les 35 empreses cotitzades més grans d’Espanya. Entre d’altres coses serveix per entendre ràpidament si la borsa puja o baixa a Espanya. Unes empreses pugen i d’altres baixen de preu, però si l’Ibex35 puja vol dir que, en mitjana, les empreses estan pujant i viceversa.

 

(2) L'anàlisi tècnica és una activitat força complexa. De manera molt sintètica seria intentar predir tendències de futur analitzant les tendències del passat... més o menys. Estan tot el dia mirant gàfiques i fent-hi dibuixos a sobre.