Una agència de rating (o de qualificació creditícia) es dedica a estudiar tots els ens (empreses i governs) del món i els posa una nota a cada un. Aquesta nota diu com de probable o improbable és que una entitat en concret retorni els interessos més el capital que els seus creditors li han deixat prèviament en préstec.

Així un inversor que no té ni el temps, ni les ganes, ni la infraestructura de poder-se estudiar tots els ens del món, només ha de fixar-se en la nota de les agències per decidir si el risc del deute d'una entitat li fa el pes o no.

Aquesta és la teoria, perquè com ja sabreu, a l'inici de la crisi el paper d'aquestes agències va ser molt qüestionat amb la fallida de Lehman Brothers i tot plegat.

PERÒ no és això del que us volia parlar (qui vulgui que faci un comentari i fem un monogràfic al respecte). El que us volia dir és que d'agències de rating n'hi ha tres que són les més importants del món: Moody's, Fitch i S&P.  I precissament Fitch ha organitzat avui (molt ben organitzat, tot s'ha de dir) un seminari a la Borsa de Barcelona sobre les perspectives de crèdit al 2014 (segur que ho heu sentit mil vegades a les notícies: "la banca ha tancat l'aixeta del crèdit", "el crèdit no arriba a les famílies i les empreses", etc.).

Els més tècnics o més atrevits haureu llegit el meu post anterior on resumeixo una part de tot el que s'ha dit , només una part, l'acte ha sigut llarg, amb molt poca palla i s'han dit moltes coses interessants. 

Per a la resta: la IDEA clau que gairebé tots els ponents han apuntat és que el 2014 comença el canvi. Amb el concepte "Zona d'inflexió", no pas punt d'inflexió, ja que el canvi serà extremadament lent, suau, progressiu i amenaçat per multitud de reptes pendents i problemes estructurals (a casa nostra el més sagnant, l'atur). Si hem de fer cas al que he sentit aquest matí, el 2014 no serà l'any dels famosos i idílics brots verds, però potser sí l'any en què les coses deixaran d'anar a pitjor, condició prèvia perquè vagin un dia a millor.

Tindran raó? No ho sé. Ens veiem d'aquí un any i en parlem.

Salutacions,

Gustau